Onthaasten.

By Posted in - Dagelijkse beslommeringen on March 8th, 2013 0 Comments

Wat een prachtige dag was het gister! De zon hoog aan de hemel brandend op mijn wangetjes. Ja, de lente is nu echt begonnen! Een heerlijk moment om te onthaasten, je hoofd leeg te maken en fris de rest van het jaar in te gaan. Dus dat betekent voor mij een lekker dagje sauna. Alle troep uit je lichaam zweten, ontspannen, lekker eten en drinken en chillen in de geweldige sauna tuin die ze daar hebben. Zo’n dag is voor mij gewoon vakantie, heerlijk!!!!

Het enige wat je op zo’n dag nodig hebt is je handdoek… Geen iphone, geen ipad dus geen mail en What’s ups en Facebook berichtjes. Wat een rust! Eenmaal aangekomen is het stervensdruk op het sauna resort. Ja zo heet dat tegenwoordig. Het is dan ook sjiek de friemel! Je voelt je een prinses voor één dag. Je krijgt heerlijke dikke wollige badjassen aangereikt en het glitter en glamour glinstert je tegemoet. Het interieur is er prachtig! Het kost me altijd moeite om, als visueel ingesteld mens, te ontspannen gedurende het eerste uur. Inmiddels ben ik er al een aantal keren geweest en weet ik hoe alles eruit ziet en kan ik me meer focussen op het ‘niets doen’. Niets doen… Zweten in de zweedse blokhut, druppelen in het turkse stoombad, tintelen in het zoutbad en bakken in de zon. Luister, hier kan ik mee leven! Zo kan ik oud worden, meer heeft een mens niet nodig. Geef mijn een all inclusive ‘for life’ abonnement en je vind me elke dag zwetend, druppelend, tintelend en bakkend in mijn resort. Zaaaaaalig!!!!

Naar de sauna gaan is voor mij onthaasten. Ontspannen en koppie leeg maken. Even nergens aan denken en je laten verwennen. Maar daar schijnen veel mensen anders over te denken. Gister leek het wel of er een vol hok kippen zonder kop was losgelaten die ontzettend goed uit hun nek konden kakelen! Met hun bontgekleurde met bloemenprint bedrukte badjasjes, natuurlijk allemaal rose, waren zij overal nadrukkelijk aanwezig. Het leek wel een ‘women only day’ van Holland Casino! En ze konden ook nog eens niet lezen. Of ‘Stiltesauna’ is een woord waar ze nog nooit van gehoord hebben. “Heb je het al gehoord? Ja Petra en John zijn ook uit elkaar. Echwaar?! Neeee! Je meent het!” Luid en duidelijk werd ik onder gedompeld in de meest platte dokters romannetjes wat het genot van mijn heerlijke kruidenbadje compleet in het niet deed verdwijnen. De zoutgrot, het zoutbad en finse sauna waren ook al gevuld met de kippen. Ineens had ik een helder moment! De blokhut sauna met een temparatuur van heet-heter-heetst zou vast te veel van het goede zijn voor de kippetjes. En ja hoor, geen kip te zien! Alleen stoere stille mannen wagen zich in deze prachtige kolossale houthakkershut met hertengewei kroonluchter aan het plafond. Hop naar de bovenste verdieping en zweten totdat je er bij neervalt. Binnen 10 minuten ben je 5 kilo lichter.

Na al het zweten word het tijd voor wat verkoeling. Een plons in het zwembad helemaal in je nakie is echt de meest geweldige ervaring! Alles zwiebelt en zwabbelt lekker om je heen, ja ik ben geen 18 meer, en het water danst om je lichaam. Een groter genot kan ik me haast niet voorstellen! Eerst proberen een haakje te vinden tussen het rose badjassen geweld en dan… Ieieieieieieieieks! De kippen hebben plaats gemaakt voor witte deernen die zich verschuilen achter krioelend struikgewas wat nodig eens gesnoeid had moeten worden. Sja, ik zou me ook verschuilen als ik zo wit was. Maar die struiken die prikken en ik moet erlangs… Ik besluit rustig even te wachten tot alle deernen zich met struik en al in het kabbelende water begeven hebben. Om vervolgens met een mega bommetje temidden van hen te landen! Wat een ondeugende gedachtenspeling was dat! Rustig schrijd ik het water in met mijn geschoren gazonnetje zodat ze eens goed kunnen zien hoe het moet. Kijk dames, ook na je veertigste verdient het keurig onderhoud. Eenmaal in het water veranderen de deernen weer in kippen en pakken zij hun doktersroman op waar ze gebleven waren.

Na wat vlinderslagen, borstcrawls en schoolslagen zoek ik een lounge banaan op in de prachtige sauna tuin. Je waant je werkelijk waar in een sjiek resort in Thailand. Prachtige boedha’s, kleine watervalletjes en beekjes met gigantische koi karpers maken de beleving compleet. Ik nestel mij in mijn hang banaan en val zachtjes wiebelend in slaap… Tenminste als er niet een homofiel eenden paar mijn aandacht op had geeist. Heerlijk verliefd zitten zij te keutelen in het gras, elkaar veertjes op te boenen. Homofilie schijnt vaak voor te komen onder eenden. Ik heb er laatst nog een boek over gelezen ( Kees Moeliker, ‘De eendenman’) Dit was het eerste mannetjes eendenpaar wat ik in mijn leven zag. Het was zo’n typisch ‘nichten’paar! Wie kiest er anders een luxe sauna resort met alles d’rop en d’raan als vaste nestelplaats!? Ze zagen er dan ook uit om door een ringetje te halen! All shiny and sparkling! En ze genoten duidelijk van hun heerlijke optrekje. Beetje badderen, hapje eten op het terras, lekker zonnen, even naar de tenniscourt die naast het sauna resort ligt om een balletje te slaan… Wat een leven! Ze waren meer vermakelijk dan mijn boek in ieder geval.

Na zo’n dag is het heerlijke genieten van een lekkere maaltijd om daarna jezelf nog even terug te trekken in de prachtige bedoeïen tent die ze binnen in het resort hebben. Je waant je in een tent in de sahara! Je wikkelt je lichaam in lekkere dekens en krult jezelf op in het waterbedje tot je zachtjes wegdoezelt…. Helaas! De kippen zonder kop lezen tegenwoordig allemaal de Happinez dus ook zij weten wat een bedoeïen tent is. Ze snappen alleen de betekenis nog niet. Ze zien het duidelijk niet als iets om ‘op stok’ te gaan maar meer om een pyama party te houden. Er werd nog net niet met kussens gegooid.

Ondanks de kippen zonder kop, de witte deernen achter het struikgewas en het homofiele eendenpaar heb ik een zalige dag gehad. Mijn accu is weer bijgeladen dankzij de nodige zonne uurtjes en mijn koppie heeft eindelijk weer een gezonde kleur. Ook mijn hoofd is weer leeg na het schrijven van dit verhaal waaruit blijkt dat iedereen zijn dagje uit op z’n eigen manier beleefd. En als de dag gister niet was verlopen zoals hierboven beschreven had ik dit blog niet voor jullie geschreven.

Comments are closed.