Ondernemen… even slikken en weer doorgaan.

By Posted in - Ondernemen on December 10th, 2012 0 Comments

Ondernemen is leuk! Maar je hebt van die dagen dat je denkt “Ik ga een baan zoeken met een vast salaris, vakantiedagen en uitbetaling bij ziekte. Collega’s waar ik tegenaan kan zeiken en een baas waar ik op af kan geven… Waarbij ik lekker in de file mag doortukken en vieze benzinestation koffie kan drinken. Waar ik tenminste elke dag lunchpauze heb en om vijf uur naar huis kan. Waar ik geen brieven van advocaten krijg en openstaande facturen heb. Terug naar de heerlijke sleur waar alles saai, rustig en elke dag hetzelfde is. Daar waar geen uitdaging voor mij ligt en ik elke dag op mag zitten en pootjes mag geven. Daar waar ik levend begraven wordt onder het zware juk wat werknemer heet.”

Acht jaar heb ik het volgehouden. Mezelf elke ochtend naar een hip kantoor gesleept en om de meest geweldige campagnes te bedenken met fantastische budgetten! Campagnes waar vervolgens vier marketingmanagers, drie CEO’s en een account-muts overheen moesten plassen om uiteindelijk op een uitgekakt compromis uit te komen. Weg creativiteit en passie! Hoera voor de compromissen! In de naam van de baas, de klant en het heilige compromis, Amen. Het werd tijd om mijn eigen koers te varen en de wereld te verrijken met mijn bruisende ideeën.

Het leuke van ondernemen is de voldoening die je hebt als je weer een klant hebt gescoord. De blijdschap die je omhelst als je een project met succes hebt afgerond. De brede grijns op het gezicht van je klant als je weer iets geweldigs hebt neergezet. Heerlijk! Daar kan geen salarisstrook tegenop. Trots als een pauw ben ik dat ik al zeven jaar lang mezelf bedruip. Van niets en niemand afhankelijk ben. Een zelfredzame vrouw in de harde wereld die reclame heet. Elke dag boks ik op tegen de macho’s in snelle auto’s en hippe kantoren met hun snelle praatjes en coole Prezi presentaties. Maar ik ben een vrouw van de wereld die haar mannetje staat, elke dag weer.

In mijn strakke jeans met bijpassend hip colbertje en classy sneakers, getooid met een echte vintage Ray Ban Zonnebril spring ik in mijn Landrover (ook vintage trouwens) om mijn ‘Incredible Mind’ te verkopen. Door de snelle reclamejongens wordt ik beschouwd als ‘dat meisje uit de provincie’ waarvan ze niets te vrezen hebben. Daar ligt mijn kracht! Ineens sta ik daar met mijn overweldigende ideeën en is die klant ‘in tha pocket’. Daarbij de vrouwelijke charmes niet te onderschatten. Dan is het leven leuk!

Maar dan komt ‘de blauwe envelop’ de dag verzieken. En moet je je zuurverdiende geld aan deze voor mij nog steeds ‘duistere instantie’ overmaken. Of wil je pinpas je geen geld meer verstrekken omdat die lekkere dikke factuur van die ene klant na 3 maanden nog steeds niet betaald is. Of laat je computer je in de steek net nu jij tegen een deadline aan zit. Of zie je ineens jouw geweldige concept ergens terug terwijl die klant toch echt had gezegd er niet mee door te willen gaan. Of voel je je beroerd, zwak en misselijk en stapelt het werk zich op.

Dat zijn de momenten waarbij de echte ondernemer zich onderscheid van de ‘tijdelijk uit dienst getredenen’. Ondernemen is zwoegen, oplossend denken en doorgaan elke dag weer. Een dag niet ondernemen is een dag niet verdient. Focus houden en continu de juiste intenties zetten. Eindeloos vertrouwen hebben in dat het goed komt. Vertrouwen in jezelf en in jouw product.

Ondernemen doe je niet, dat bén je!

Comments are closed.