Muizelarij

By Posted in - Dagelijkse beslommeringen on February 5th, 2014 0 Comments

Midden in de nacht wordt mijn slaap bruut verstoord. Een raar geluid doorbreekt de stilte van de nacht. De nachten zijn bij ons soms zo stil dat je er zelf stil van wordt. Het kleinste geluid klinkt dan als een donderslag. En dit geluid was klein. Het moest een klein iets zijn wat het veroorzaakte. Ik tik mijn lief aan om te zien of zij het ook heeft gehoord. ‘Lief…’ Ja lief? ‘Heb je dat ook gehoord?’ Wat? ‘Nou, luister…’ Ja…. Wat is dat? Het schuift, kraakt, piept en sleept… Echt geen idee! Niks wat we kunnen definiëren als… Ja als wat? Lief pakt haar telefoon en met het schijnsel van het scherm gaat ze op onderzoek uit. ‘Lief?’ Ja? ‘Kijk je uit?’ Maar natuurlijk schat.

Onze slaapkamer is niet zo groot dus ‘het’ kan niet ver weg zijn. Hooguit een meter van ons vandaan. Een meter? Jezus… Wat als… Wat als het een rat is?! Ja landelijk wonen is leuk maar dat wil zeggen dat je ook andere huisdieren hebt dan die waar je zelf voor gekozen hebt. Lief is ondertussen uit het zicht verdwenen. Voorzichtig kruip ik naar het voeteneinde van het bed. ‘Mop?’ Jaaaa? ‘Heb je ‘m?’ Wat?! ‘Nou die rat!? Lief zit op haar knieën onder het raam, voor de radiator. ‘Moet je kijken’ zegt ze. Daar beneden, in het gaatje waar de leiding van de radiator in de vloer verdwijnt, zit een dropje. Een muntdropje welteverstaan. En… Het beweegt! Voorzichtig kruip ik van het bed om het bewegende dropje van dichterbij te bekijken. ‘Schijn nog eens bij’ zeg ik. We verlichten het dropje en wat denk je?

Twee kleine pootjes proberen uit alle macht het net iets te grote muntdropje door het gaatje van de radiator leiding te trekken. Uit alle macht probeert vader muis het toetje voor na het avondeten aan zijn gezin te presenteren. Hij trekt en duwt, laat los en probeert nog een keer. Tevergeefs… Het gesleep van het dropje van de ene naar de andere kant van de kamer heeft hem al zijn kracht gekost. En nu hij eindelijk bijna zijn bestemming heeft bereikt past het niet! Wat een drama…. De tranen schieten ons in de ogen. De aanblik van moeder muis met haar 10 muizenkinderen smachtend wachtend op hun toetje… En vader muis die vecht voor zijn leven én het muntdropje waar hij zo hard voor gewerkt heeft! We kunnen het niet langer aanzien. ‘Zullen we lief?’ En met een klein zetje helpen we vader muis een pootje.

Comments are closed.