Leven van de lucht.

By Posted in - Ondernemen on August 29th, 2013 0 Comments

De recessie… een kunstmatig in stand gehouden verschijnsel wat ik nooit ondersteund heb. Maar waar je vandaag de dag als zelfstandig ondernemer wel dagelijks mee geconfronteerd wordt. Zo kom ik tegenwoordig regelmatig in aanraking met ‘recessie cowboys’. Mensen die zichzelf ondernemer noemen en graag voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en de recessie als excuus gebruiken. De offertes anno 2013 hebben blijkbaar standaard een nul onder de streep… En de nieuwste soort valuta zijn exposure en win-win. Ik zie nergens het mij welbekende ‘€’ teken meer staan…. Kan ik hiermee bij de supermarkt mijn boodschappen betalen? Hebben ze daar een exposure pin automaat? Of mag ik daar een win-win transactie doen? Ik de boodschappen, jullie mijn stralende glimlach! Allebei blij toch?

Een leven vol exposure en win-win. Nooit meer gedoe over te weinig euro’s op de bank. Je kunt leven van de lucht en betalen doe je later… of helemaal niet. Uren heb ik zitten zweten om een mooie passende offerte te maken om er vervolgens een dag later met de zweep van langs te krijgen. Of ik dan niet tussen de regeltjes door had kunnen lezen dat er geen budget was? Maar dat ze mijn werk wel heel goed vinden en daarom toch wel heel graag met mij willen werken?? Maar mij blijkbaar niet serieus genoeg nemen om daar harde valuta tegenover te zetten???

‘We hebben geen budget…’ is de hekkensluiter van menig mailtje wat ik ontvang als antwoord op mijn ‘bloed, zweet en tranen’ offerte. Menig maal heb ik mijn website gecheckt of ik ergens vermeld had dat ik voor niks werkte. Ik heb het tot op de dag van vandaag niet kunnen vinden. ‘We beginnen net met ons bedrijf en willen natuurlijk wel goed voor de dag komen want een eerste indruk maak je maar één keer!’ is steevast het devies van elke ‘potentiële klant’. Nou die eerste indruk heb je bij mij al gemaakt en die is erg goedkoop.

In tijden van recessie hebben mensen blijkbaar andere prioriteiten. Die Louis Vuitton tas die ik op Feestboek voorbij zag komen was blijkbaar belangrijker dan de ‘kick ass to die for’ visitekaartjes met goudfolie druk en vette preeg. Maar een goede tweede keus hoor die gratis visitekaartjes van Vista Print. Oh en heerlijk zeg die foto’s van Ibiza op je Feestboek! Natuurlijk snap ik dat je er ook even lekker twee weken uit moet om na te denken over je bedrijfsplan en je begroting met betrekking tot je website die ongeveer net zo moet worden als die van Bol.com maar met een maximaal budget van € 450,- Ja dat wordt zweten onder de spaanse zon! En ik snap het ook dat je onze afspraak die al 6 weken staat op het laatste moment afzegt omdat het werk je allemaal even teveel is. Zag net je Feestboek check in @TheHarbourCLub. Kom maar lekker tot rust hoor, ik snap het wel…

IK ben er ondertussen aan gewend aan die gebakken lucht. Best lekker met een korreltje zout. En wat betreft mijn liquiditeit, ik heb met mijn hypotheekverstrekker een leuke win-win afspraak kunnen maken. In ruil voor wat exposure op mijn goedbezochte Feestboek pagina mag ik nog een jaartje in mijn huis blijven wonen.

Comments are closed.