Hebben, hebben, hebben!

By Posted in - Ondernemen on April 5th, 2013 0 Comments

Onlangs had ik een Win-actie bedacht voor mijn Facebook page. Ik had een hele mooie armband weg te geven met mijn kunst. En tot mijn grote verbazing vond deze gretig aftrek!! In ruil voor het delen van de actie en het liken van mijn pagina maakte je kans om deze te winnen. Binnen1 dag had mijn pagina 150 likes erbij en was het doel van de win-actie bereikt namelijk 300 likes. Ongelooflijk…. Over de vorige 150 had ik maanden gedaan…! Was ik ineens ontdekt? Zie je wel, mijn producten zijn gewoon hartstikke leuk… Ik wist het wel! Niks van dattum. Jaaa, mijn producten zijn misschien wel leuk maar dat was natuurlijk niet de reden van de vele likes. Nee er viel iets te halen, en wel gratis! En dat willen we allemaal hebben, GRATIS!!! Maakt niet uit wat het is, een armband, nagellak, een leuke tas of ketting als het maar gratis is!

Voor een moment dacht ik echt dat al mijn nieuwe vrienden oprechte fans waren, dol waren op mijn kunst en designs. Sukkel…. Goedgelovige Thomas! Tsss…. Toen ik moest gaan loten om de winnaar ben ik eens gaan kijken wie al mijn nieuwe fans dan waren. Toen ik de tijdlijnen bezocht op hun facebookpaginas blonken de win-acties me tegemoet! Niks geen foto’s van hun lieve kindjes, wat ze die dag gedaan hadden, leuke youtube filmpjes of gekke dieren foto’s. Nee!!! Win, krijg, like en deel vulden alle posts op de pagina’s. Ik kreeg pijn in mijn buik…. Had nou echt niemand mijn armband oprecht leuk gevonden? Ging het echt alleen maar om het hebben, hebben, hebben? Ik heb echt heel hard mijn best moeten doen om binnen mijn nieuwe ‘fans’ iemand te vinden die een echt ‘mens’ was en niet zo’n grijpmachine zoals je ze op de kermis tegenkomt. Ik heb er van de bijna 200 likes slechts 5 gevonden…. En één daarvan heb ik écht heel blij kunnen maken met mijn armband. Ik weet zeker dat zij hem met plezier zal dragen en dat ie niet beland tussen alle make upjes, tasjes en nagellakjes van andere win-acties.

Hebben, hebben, hebben…. Wat dacht je van geven, geven, geven? In deze dagen van overvloed waarin geld wordt uitgegeven aan speelgoed wat na 1 dag in een hoek vergeten achtergelaten wordt… Eten waarvan de helft wordt weggegooid… Waar de kerstboom voor honderden guldens wordt opgetuigd in de laatste modekleuren en later afgetuigd en afgedankt in de greppel wordt gesmeten.

Mijn lief belde mij vanavond vanuit Londen en vertelde me dat ze haar avondmaaltijd in het hotel ging delen met de zwerfster voor de deur. Zij zat daar elke avond samen met haar hond. Een hond die niet alleen haar maatje is maar vooral een reden om te blijven leven, door te gaan elke dag weer. Haar leven is keihard, zij heeft nooit gehoord van win-acties en ‘liked’ op dit moment helemaal niks! Haar zorg is de vrieskou ‘s nachts overleven en hopen dat ze morgen wat te eten vindt. En de dag erna is haar doel precies hetzelfde… Niet nog meer armbanden, tasjes, make upjes en hebben, hebben, hebben. Zij hoopt die enkeling tegen te komen die nog wil geven… Die spelt in de hooiberg die wat over heeft voor de vergetenen onder ons. Als ze tenminste gezien wordt door de voorbij razende mens vanachter hun smartphones. Ze struikelen over haar voeten terwijl ze zich dicht tegen de muur aan drukt of trappen op de staart van haar trouwe maatje. Als vuil wordt ze aangekeken en uitgescholden.

Geven, geven, geven…. Het lijkt wel of we het allemaal hebben verleerd. Ja, we geven dingen weg om daar iets voor terug te krijgen. Jij winnen, winnen, winnen en wij HEBBEN, HEBBEN, HEBBEN! Wat is het mooiste kado wat je kunt krijgen…. Die nieuwe iphone 5, of die geweldige ipad 3? Hoe gelukkig wordt je daar nu werkelijk van….? Het grootste geluk wat je mag ontvangen is de dankbaarheid van een ander.

Misschien is er nog een plekje vrij aan tafel met kerst of anders schuif je gewoon een stoel bij. Geef een beetje liefde en maak iemand heel erg blij…

En ‘like’ gewoon even helemaal niks alleen dat moment…

Comments are closed.